Şarj İstasyonları için Hibe desteği başladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye’de elektrikli araçların şarj altyapısını oluşturmak için yeni bir adım attı. Girişimcilerin hızlı şarj istasyonu kurmasını sağlamak için “Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj İstasyonları Hibe Programı”nı başlattı. Bu teşvik, Togg’un şarj altyapısına da destek olacak.
Şarj İstasyonları için Teknoyatırım Başladı
Elektrikli Araçları için Şarj İstasyonları için büyük ihtiyaç oluşacağı ön görülüyor. Buradan hareketle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, hızlı şarj istasyonu yatırımını teşvik etmek amacıyla “Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj İstasyonları Hibe Programı”nı başlattı. Devreye alınan destek programı ile hızlı şarj istasyonu kurulumuna hibe verilecek. Toplam bütçesi 300 milyon TL olan hibe desteği ile 81 ilde bin 560 noktada hızlı şarj istasyonu kurulumu sağlanacak. Yatırımcılar, programdan istasyon başına 250 bin liraya kadar destek alabilecek. Yerli malı ünitelere artı yüzde 20 destek verilecek. Programa başvurular, 15 Haziran 2022’ye kadar devam edecek. Yatırımcılar, sarjdestek.sanayi.gov.tr adresinden programa başvuru yapabilecek.
Şarj İstasyonu Başına 250 Bin TL Hibe
Şarj İstasyonlarıiçin Hibe desteği başladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bugün başvuruya açılan programı, sosyal medya hesabından “Elektrikli araçlar için gerekli altyapıyı ülkemize kazandırmakta kararlıyız. Türkiye’nin 1.560 farklı noktasına yüksek hızlı şarj istasyonları kurulması için 300 milyon TL bütçeli hibe programını bugün başvuruya açtık. Yatırımcılarımıza hayırlı olsun!” mesajıyla değerlendirdi. Yatırımcılar, programdan istasyon başına 250 bin liraya kadar destek alabilecek. Yerli malı ünitelere artı yüzde 20 destek verilecek.
Togg Ana Hedef
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürlüğü tarafından, ilgili kamu kurumları ve sektör aktörlerinin katkısı ile hazırlanan Mobilite Araç ve Teknolojileri Yol Haritasında, Türkiye’de elektrikli araçların gelişimine dair düşük, orta ve yüksek olmak üzere 3 farklı senaryoyu içeren bir projeksiyon oluşturuldu.
Bu projeksiyona göre 2025 yılında; yüksek senaryoda yıllık elektrikli araç satışının 180 bin, elektrikli araç stoğunun 400 bin olacağı tahmin ediliyor. Orta senaryoda yıllık elektrikli araç satışının 120 bin, elektrikli araç stoğunun 270 bin olacağı öngörüldü. Düşük senaryoda ise yıllık elektrikli araç satışının 65 bin, elektrikli araç stoğunun 160 bin civarında olacağı tahmini yapıldı.
Şarj İstasyonları için Destek Oranları
Destek kararı verilen Yatırım Projeleri kapsamında, kurulacak şarj ünitesi yatırımları için sadece makine ve teçhizat desteği verilir. Altyapı ihtiyacının olması halinde 30.000 TL’ye kadar % 30 oranında dağıtım trafosu için makine ve teçhizat desteği verilir. Şarj ünitelerine yatırımları kapsamındaki makine ve teçhizat harcamalarına en fazla % 60 oranında hibe desteği sağlanır. Program kapsamında faydalanılabilecek destek oranı % 75’i geçemez.
- Kurulacak istasyonlar için asgari 90 kW gücünde ünite
- Her bir ünite, iki elektrikli araca aynı anda hizmet verebilecek şekilde en az iki hızlı şarj soketine sahip olmalıdır. (İkiden daha fazla sokete sahip ünite tercih edilmesi durumunda soket başı asgari 45 kW şarj kapasitesi gerekmektedir.)
- Destek başvurusunda yatırımcıların talep edebileceği ünite başına destek miktarı 250 bin TL’yi aşamaz.
- Yatırımcı tarafından bir ünitede kurulan hızlı şarj ünitesinin toplam gücü 120 kW ve üzerinde ise ilgili ünite için hak edilen destek miktarı % 20 oranında artırılır.
- Şarj ünitelerinin asgari % 25’inin yerli malı belgesine sahip olması halinde, yerli malı belgeli makine ve teçhizata sağlanan destek tutarı % 20 oranında artırılır.
Şarj İstasyonları için Örnek Yatırım
Yatırım Konusu özelinde kurulması istenilen 50 adet şarj ünitesi bulunmaktadır.
Yatırımcı bu proje özelinde alabileceği azami proje destek tutarı ;
250.000 TL (ünite başına azami destek miktarı) X 50 adet ünite : 12.500.000 TL’dir.
Azami destek oranı % 60 olduğu için bu yatırım konusunda toplam yatırım bütçesi 20.833.333 TL’den düşük olması halinde azami destek miktarı da daha alt rakamlara düşecektir.
Bununla birlikte şarj ünitelerinde kullanılan cihazların toplam gücü 120 kW ve üzerinde ise, ilgili ünite için hak edilen destek miktarı % 20 oranında artırılır. Bu durumda; ünite başına alınabilecek azami destek miktarı 250.000 TL’den % 20 fazla ödeme ile cihaz başına 300.000 TL olarak gerçekleşecektir.
Yine bu şarj ünitelerinin asgari % 25’inin yerli malı belgesine sahip olması halinde, yerli malı belgeli makine ve teçhizata sağlanan destek tutarı % 20 oranında artırılır. Bu durumda; ünite başına alınabilecek azami destek miktarı 250.000 TL’den % 20 fazla ödeme ile cihaz başına 300.000 TL olarak gerçekleşecektir.
Yatırım bölgesinde kurulacak ünitelerin 120 kW ve üzeri güce sahip ve bu ünitelerin yerli malı belgesine sahip olması durumunda ise ünite başına azami destek tutarı 250.000 TL’den 350.000TL’ye çıkacaktır.
Ancak Yönetmelik gereği toplam desteklenecek proje bütçesinin %75’i aşamama kısıtından ötürü yatırım konusu için ünite başına azami destek tutarı 312.500 TL olarak gerçekleştirilecektir.
Örnek Hesaplama:
Toplam yatırım bütçesi (20.833.333 TL X %75)/50 = 312.500 TL (Ünite başı azami destek tutarı)